Commons

De visvijver als symbool voor een common resource

Wat zijn Commons?

Een common, of in goed Nederlands: een Meent, is al een oud begrip. Het zijn hulpbronnen, zoals weide- en jachtgronden, toegankelijk voor alle leden van een groep of samenleving. Maar ook natuurlijke hulpbronnen, zoals (schoon) water en (schone) lucht. Tegenwoordig spreken we ook steeds vaker over Urban Commons, als pleinen, parken en buurten.

Urban Commons

Urban Commons komen tot stand in de samenwerking tussen verschillende stakeholders om een gedeelde resource te creƫren, te beheren of te exploiteren. Verschillende soorten stakeholders spelen elk hun eigen, unieke rol om dit samenwerkingsproces te laten slagen. De verzameling van deze verschillende partijen noemen we de quintuple of penta-helix.

De quintuple of ‘pentahelix’

De pentahelix bestaat uit sociale innovators (actieve bewoners, stadsmakers, et cetera), bedrijven, maatschappelijk middenveld, overheden en kennisinstellingen. De samenwerking wordt ook wel collaborative governance genoemd.

De sleutel tot succesvolle urban commons is het vinden van kansen en bedreigingen voor de samenwerking en om daar toepassingen of oplossingen voor te maken.

Connector: een onafhankelijke partij houdt de bal op de stip van het maatschappelijk vraagstuk en legt verbindingen tussen de stakeholders.

Methode

Prof Christian Iaione, van de LUISS University in Rome, bezoekt Plein ’40 -’45 op 16 januari 2018

Wat doen we op en rond het Plein?

  • Actie-onderzoek
  • Aansluiten bij bestaande initiatieven en praktijken, deze versterken en verbinden
  • Praktijken zien als de R&D-afdeling van onze stad Amsterdam
  • Verbinden van stakeholders
  • Komen tot en het gesprek voeren over, het gezamenlijk belang
  • Nieuwe kennis en inzichten bundelen, publiceren en delen. Zie: agenda | leren van de stad

Wat doen we op en rond het Plein (proces)


Samenwerkingspartners